EMI: een trauma verwerken door oogbewegingen

Heb je iets traumatisch meegemaakt, en heb je veel last van pijnlijke herinneringen die steeds maar blijven terugkomen? Dan kan ik je via EMI-therapie helpen om hiervan af te komen. EMI staat voor Eye Movement Integration. Via oogbewegingen zorgt deze therapie ervoor dat je de gebeurtenissen kunt verwerken. Je ogen zijn namelijk de perfecte ingang naar je brein, waar de traumatische ervaringen zijn opgeslagen.

Voor wie is EMI-therapie geschikt?

EMI is geschikt voor iedereen die last heeft van pijnlijke, steeds terugkerende herinneringen. Dit kunnen eenmalige gebeurtenissen zijn, of iets wat zich herhaald heeft in de loop van de jaren. EMI helpt onder andere bij:

  • Fobieën
  • Fysiek, seksueel of psychologisch geweld
  • Rouw
  • Angsten (bijvoorbeeld voor vliegen, honden, de tandarts of falen)
  • Pestverleden
  • Burn-out
  • Ongevallen
  • Psychologische aspecten van ziekten
  • Trauma’s die ontstaan zijn in je jeugd.

Waarom blijven pijnlijke herinneringen steeds terugkeren?

Ieder moment van de dag krijgen we via onze ogen, oren, neus, mond en huid informatie binnen. Die informatie wordt opgeslagen in ons brein, en tijdens onze slaap verwerken we die informatie. Het brein bepaalt welke informatie in de prullenbak kan, en welke informatie in het langetermijngeheugen moet worden opgeslagen. Maak je iets mee dat heel overweldigend is, dan kan je brein die informatie niet goed verwerken. De ervaring en alle bijbehorende emoties,  beelden en gedachten hierover blijven daardoor in je kortetermijngeheugen. Geuren, beelden, geluiden en opmerkingen (dit noemen we triggers) herinneren je dan continu aan die nare gebeurtenis. Hierdoor herbeleef je dit steeds weer.

Wat doet EMI?

EMI helpt je brein om te doen wat het eigenlijk tijdens je slaap had moeten doen: het stuurt de informatie over de gebeurtenis alsnog naar je langetermijngeheugen. Dit gebeurt via oogbewegingen: de bewegingen die je ogen tijdens je slaap maken om informatie te verwerken. Deze oogbewegingen zetten je brein aan om zichzelf volledig te scannen en alle relevante informatie over de traumatische gebeurtenis te verzamelen. Je brein voegt al deze puzzelstukjes weer bij elkaar tot een duidelijke puzzel en stuurt die alsnog naar het langetermijngeheugen. De gebeurtenis krijgt zo een andere betekenis en wordt niet meer ieder moment getriggerd.

Hoe werkt EMI in mijn praktijk?

Kom je bij WaalWijz voor het verwerken van een traumatische ervaring? Dan onderzoeken we eerst wat jouw triggers zijn en waardoor jouw klachten precies worden veroorzaakt. Ook kijk ik of EMI op dit moment de juiste vorm van therapie voor jou is.

Tijdens een EMI-sessie maak ik 22 verschillende bewegingen met mijn vingers. Jij volgt die bewegingen met jouw ogen. Terwijl ik deze bewegingen maak, herhaal ik sleutelwoorden die betrekking hebben op jouw trauma. Misschien komen er tijdens de sessie oude emoties bij je omhoog, of ervaar je lichamelijke sensaties, smaken, geluiden, beelden en geuren die met jouw trauma te maken hebben.

In de loop van de sessie wordt de stresslading van je trauma steeds minder. Is die stresslading helemaal van de herinnering af, dan ronden we de EMI- sessie af.

Wat kost  het?

Een EMI-sessie bij WaalWijz kost 85 euro per uur. Inclusief voorbereiding en integratie duurt een EMI-sessie 2 uur. Je betaalt dan dus 170 euro.

Heb je een trauma opgelopen door één gebeurtenis? Dan hebben we 2 of 3 sessies nodig om de gebeurtenis een goede plek te geven. Heb je een meervoudig trauma (zijn er meerdere dingen gebeurd), dan zijn er meer sessies nodig. De tijd tussen de sessies is altijd twee weken. Die tijd heeft je brein nodig om de sessie te verwerken.

De meeste zorgverzekeringen vergoeden de behandeling deels of zelfs helemaal.

Als therapeut ben ik aangesloten bij: VBAG, NCSV en RBCZ.

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Neem dan contact met mij op.

Shirley de Waal

Shirley de Waal

In alle verschillende therapievormen die ik aanbied, staat werken vanuit mijn hart centraal.