Somatic Experiencing: hulp bij traumaverwerking

Somatic Experiencing (SE) betekent letterlijk een lichamelijke ervaring. Deze behandelmethode richt zich op de effecten van trauma in je lichaam (Soma). De reactie op een overweldigende gebeurtenis is vooral instinctief van aard. Focussen op het verstand levert bij traumaverwerking daarom niet het gewenste resultaat op. Er kan wel verlichting van enkele symptomen optreden, maar geen blijvend herstel. SE richt zich op de fysiologische reacties in je lichaam en helpt daarmee trauma te helen.

Voor wie is Somatic Experiencing bedoeld?

Voor iedereen die te maken heeft met de effecten van een traumatische gebeurtenis in zijn leven, zowel psychisch als lichamelijk. De fysieke, mentale en emotionele uitingsvormen zijn zeer divers bij trauma. Je bent bijvoorbeeld de regie over je gevoelens of gedrag kwijt. Je bent angstig, paniekerig of schrikachtig. Je bent prikkelbaar, snel geïrriteerd of je gedraagt je agressief. Je lijdt aan geheugenverlies of hebt concentratieproblemen.

Wat is de kracht van Somatic Experiencing?

In de vrije natuur worden dieren dagelijks met de dood bedreigd. Denk aan gazelles die alert moeten zijn op jachtluipaarden. Toch raken ze zelden getraumatiseerd. Ze reageren instinctief op gevaarlijke situaties: ze vechten, vluchten of bevriezen. In een fractie van een seconde treedt hun overlevingsmechanisme in werking.

Mensen beschikken over dezelfde regelmechanismen als dieren. Maar het denkende deel van onze hersenen beperkt of blokkeert de ontlading van de energie die vrijkomt bij gevaar. We onderdrukken onze instinctieve reacties en houden ons groot of zetten gewoon door. Hierdoor blijft een fysiologische reactie uit, wordt de energie niet gereguleerd of ontladen en ontstaat het risico op posttraumatische stresssymptomen oftewel trauma.  Met SE kan ik samen met jou nieuwe en gezonde fysiologische reacties oproepen en trauma helen.

Hoe werkt Somatic Experiencing in mijn praktijk?

Bij elke sessie creëren we eerst een voor jou veilige omgeving. Je neemt plaats op een stoel of je gaat liggen op de behandeltafel. We beginnen de behandeling vanuit het “hier en nu”. Ik help je contact te maken met én bewust te worden van jouw lichamelijke sensaties. Zo ontdekken we hoe trauma zich in jou heeft gemanifesteerd en kunnen we van daaruit nieuwe, gezonde en herstellende fysiologische reacties oproepen. Dit doen we in hele kleine stapjes, zodat je zelf grip houdt op het proces. Zo vindt de ontlading van de geblokkeerde overlevingsenergie veilig en geleidelijk plaats en kun je het trauma verwerken.

Wat kost het?

Een sessie duurt een uur en kost 85 euro.

De meeste verzekeringen vergoeden de behandeling deels dan wel geheel.

Als therapeut ben ik aangesloten bij: VBAG, NCSV en RBCZ.

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Neem dan contact met mij op.

Shirley de Waal

Shirley de Waal

In alle verschillende therapievormen die ik aanbied, staat werken vanuit mijn hart centraal.