Stress – de belangrijkste oorzaak waarom je ziek wordt.

De hele situatie rondom corona brengt voor veel mensen stress met zich mee. Angst dat familie en vrienden ziek worden, angst om  zelf corona te krijgen, als zelfstandige je inkomsten verliezen en bedrijven die in financiële problemen komen.
En hoe lang gaat het duren voordat we weer……
Onzekerheid dus en angst. Als dat lang gaat duren ontstaat stress, langdurige stress.

Wat doet deze stress met ons?

Er zijn meerdere processen in je lichaam die verstoord worden door stress.

Stress stopt de vernieuwing en groei van je cellen

In je lichaam zijn biljoenen cellen die iedere dag afsterven en weer moeten vernieuwen. Dit proces vindt plaats zolang je leeft. Een voorbeeld is de binnenbekleding van je darmen: die worden iedere 3 dag vernieuwd .

Nu is het zo dat cellen óf kunnen groeien óf zichzelf beschermen. Als er gifstoffen in je lichaam zitten zullen de cellen zich moeten beschermen en kunnen ze zich niet vernieuwen.

Stress beïnvloedt je doorbloeding

Je doorbloeding wordt  voor 74% verzorgd door de kleine haarvaatjes in je lichaam. Deze haarvaatjes pompen het bloed doormiddel van een autonome ( je hebt er geen invloed op ) samentrekking van deze vaatjes naar de cellen.

Hierdoor krijgen de cellen hun voedingsstoffen en zuurstof. En zij kunnen vervolgens hun afvalstoffen weer afgeven aan de afvoerende haarvaatjes. Stress zorgt ervoor dat deze autonome beweging van de haarvaatjes stagneert. Gevolg zijn chronische aandoeningen op den duur.

Denk hierbij aan o.a. chronische vermoeidheid, acute en chronische pijnklachten, perifere arteriële vaatafsluitingen, polyneuropathie, orgaan-insufficiëntie  en chronische stofwisselingsstoornissen.

Stresshormonen onderdrukken je immuunsysteem

Als je hersenen denken dat er gevaar is dan zal de hypothalamus dat aan je hele lichaam willen laten weten het zendt een signaal naar de epifyse die deze informatie weer doorgeeft aan alle cellen in je lichaam.

Als het gevaar als een echte bedreiging ervaren wordt zal deze informatie ook doorgegeven worden aan de bijnieren. De bijnieren bereiden zich dan  voor op vechten of vluchten. En dat doen ze door stress hormonen aan het lichaam af te geven. Deze stresshormonen zorgen ervoor dat het bloed uit het bindweefsel naar de armen en benen gaat . Daarom zal er minder doorbloeding in het bindweefsel aanwezig zijn. En het bindweefsel heeft deze doorbloeding juist nodig  om zacht, soepel en rekbaar te zijn  zodat het je organen, bloedvaten en lymfebanen kan beschermen.

Als je lichaam uiteindelijk de energie gebruikt voor vechten of vluchten zal er niet genoeg energie zijn voor jouw immuunsysteem.

Stress beïnvloedt je denken

Als je in vechten of vluchten zit gebruik je je reflexen. Net als in het lichaam waar het bloed door stress hormonen naar de armen en benen wordt gedrukt, zullen stresshormonen in de frontale kwab van je hersenen (waar je bewustzijn zit) het bloed naar de achterkant drukken om de reflexen te faciliteren. Dus als je gestrest bent  zul je niet helder kunnen denken.

Wat kan jij  zelf aan doen om stress te verhelpen? 

  • Meditatie of leer mediteren. Probeer iedere dag een moment te vinden waarbij je “uit het denken kunt gaan”, externe prikkels loslaten en met je aandacht naar wat je ervaart in je lichaam. Even niet doen maar proberen te “zijn “.
  • Bewegen! Het zou het beste zijn om iedere dag minstens een half uur tot een uur een stevige wandeling te maken. Dat wordt nu afgeraden vanwege het gevaar op verspreiding van corona. Yoga doen of een andere vorm van bewegen thuis doen is een prima alternatief.
  • Goede nachtrust. Minstens een uur voor het slapen gaan tv, computer en mobiel uit zetten. Zorg dat je rond 22.00uur het licht uit kunt doen. Als je pas rond middernacht gaat slapen worden hormonale processen verstoord.
  • Wifi ’s nachts uit. Je lichaam ervaart stress van de wifi signalen.
  • Hulp zoeken bij behandelaar of coach. Zij kunnen helpen door naar je te luisteren en je adviezen te geven hoe je kunt leren om te gaan met je stress en deze te reguleren.